نیوشا توکلیان، عکاس جوان ایرانی، نیمی از جایزه نقدی خود را به آوارگان سوری و عراقی، مؤسسات خیریه ایرانی و یک جایزه عکاسی در ایران اختصاص میدهد. بنیادی فعال در امور فرهنگی ۱۰۰ هزار یورویی خود را به توکلیان اهدا کرد.
نیوشا توکلیان
نیوشا توکلیان
نیوشا توکلیان در صفحه فیسبوک خود نوشت که بخشی از جایزه یکصد هزار یورویی خود را به امور خیریه اختصاص میدهد: «برای من دشوار است از این جایزه آنطور که دوست دارم لذت ببرم، وقتی میبینم منطقهای که در آن زندگی و کار میکنم در آتش میسوزد و دهها هزار تن تلاش میکنند به کشورهای دور پناه ببرند».
“صندوق پرنس کلاوس” مستقر در آمستردام هلند که در زمینههای فرهنگی و توسعه فعالیت میکند، روز پنجشنبه (۳ اوت/ ۱۲ شهریور) در وبسایت خود اعلام کرد که جایزه ۲۰۱۵ را به توکلیان اهدا میکند. جوایز این مؤسسه از سال ۱۹۹۷ اهدا میشوند. این جوایز به اشخاص، گروهها و سازمانهای مستقر در آفریقا، آسیا، آمریکای لاتین و حوزه کاریبیک اختصاص مییابند.
در اطلاعیه هیئت داوران مسابقه عکاسی صندوق پرنس کلاوس آماده است: «به نیوشا توکلیان به دلیل روایت زیبا و تأثیرگذار او از ابهامات و پیچیدگیهای ایران امروز؛ به خاطر حمایت او از حقوق زنان و عکاسان جوان؛ به دلیل پایداری شجاعانهاش در انتقال واقعیتهای سیاسی و اجتماعی از تاریخ و فرهنگ ایران؛ به دلیل ارائه بینشی انتقادی؛ به دلیل یادآوری پیوندهای انسانی با استفاده از عکاسی و به خاطر تلاش خلاقانه در ابراز همدردی و ایجاد تفاهم بین فرهنگها جایزه اهدا میشود».
توکلیان در صفحه فیسبوک خود نوشت که ۱۵۰۰۰ یورو از این جایزه را به سازمانی امدادرسان به آوارگان سوری و عراقی میدهد: «من در هر دو این کشورها کار کردهام و قصد دارم بخشی از مهربانی عراقیها و سوریها را جبران کنم که با وجود شرایط دشوار زندگیشان، همواره از من پذیرایی کردند».
او همچنین ۱۳ هزار یورو به جایزه عکس مستند “شید” در ایران، ۱۰ هزار یورو به مؤسسه خیریه کودکان سرطانی “محک” و ۷ هزار یورو هم به سازمانهای حمایت از حیوانات در ایران کمک میکند.
صندوق پرنس کلاوس “سبک کاری زیباییگرا و اندیشمندانه” توکلیان را الهامبخش عکاسان جوان در منطقه خاورمیانه دانسته است.
- نیوشا توکلیان، متولد ۱۹۸۱ در تهران، خود عکاسی را فراگرفته است. او از ۱۶ سالگی در ایران آغاز به کار کرد و یکی از نخستین عکاس-خبرنگاران حرفهای زن در این کشور برشمرده میشود. عکسهای او در نشریاتی چون “نشنال جیوگرافیک” و “تایم” و آژانس عکس “مگنوم” منتشر میشوند.
توکلیان در سال ۲۰۱۴ بر سر حق انتشار آثارش با مؤسسه فرانسوی “کارمینیاک گستیا” (Carmignac Gestion) دچار اختلاف شد و اعلام کرد که جایزهی ۵۰ هزار یورویی این مؤسسه را نمیپذیرد. او در ادامه و در پی گفتوگو با هیئت داوران نظر خود را عوض کرد.
عکاسی از رخدادهای سیاسی روز، ثبت پرترههای تأثیرگذار یا ضبط روزمرگی در حوزه اجتماعی از جمله حوزههای فعالیت کاری توکلیان هستند. این عکاس ۳۴ ساله در یکی از سفرهای اخیر خود به خاورمیانه از مبارزه پیشمرگههای کرد زن علیه جهادگرایان اسلامگرا در شمال عراق عکاسی کرد.
جایزه ۱۰۰ هزار یورویی صندوق پرنس کلاوس روز دوم دسامبر سال جاری (۱۱ آذر ۱۳۹۴) در کاخ سلطنتی هلند در آمستردام با حضور خانواده سلطنتی این کشور به نیوشا توکلیان اهدا میشود. همچنین برخی آثار توکلیان از ۲۷ نوامبر سال جاری تا ۴ مارس سال آینده (سه ماه) در گالری این صندوق در آمستردام به نمایش گذاشته میشوند.
پرنس کلاوس همسر بئاتریکس، ملکه پیشین هلند و یکی از محبوبتری اعضای خانواده سلطنتی این کشور بود. کلاوس فون آمسبرگ، دیپلمات آلمانی در سال ۱۹۶۶ با بئاتریکس ازدواج کرد. او در سال ۲۰۰۲ در پی عوارض ناشی از بیماری پارکینسون و همچنین عفونت ریوی در سن ۷۶ سالگی در آمستردام درگذشت.