مجمع جهانی اقتصاد در گزارشی تعدادهای از برترین فناوری های نوظهور سال 2015 میلادی را معرفی کرده است.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، شاید مهمترین عامل تغییر در جهان نوین امروزی، فناوری باشد. پیشرفتهای فناورانه، راهحلهای نوآورانه را برای بزرگترین چالشهای زمان کنونی جهان ما نوید میدهند. فناوریهای نوظهور در 10 سال گذشته، از ماشینهای هیدروژنسوز و بدون دفع آلایندهها گرفته تا تراشههای رایانهای در مغز انسان، یک دید روشن از قدرت نوآوری را برای بهبود زندگی، صنایع تبدیلی و حفاظت سیارهمان ارایه میدهد. برنارد میرسون مدیر بخش نوآوری و معاون رئیس شرکت IBM در مستندی علمی در پایگاه مجمع جهانی اقتصاد به معرفی ده فناوری برتر در سال 2015 پرداخته است که در این گزارش پنج مورد از آنها بررسی شده است.
1- وسایل نقلیه سلول سوخت
خودروهای بدون دفع آلاینده که با هیدروژن حرکت میکنند.
مدت زیادی است که استفاده از وسایل نقلیه سلولسوخت وعده داده شده است، چراکه این وسایل به طور بالقوه دارای چندین مزیت نسبت به وسایل نقیله برقی یا هیدروکربنسوز هستند. با این حال، این فناوری هم اکنون در مرحلهای است که شرکتهای خودروساز در حال برنامهریزی برای راهاندازی آنها جهت استفاده مصرفکنندگان هستند. قیمت اولیه این خودروها احتمالاً در حدود 70 هزار دلار باشد، ولی باید به میزان چشمگیری بعد از افزایش حجم تولید کاهش یابد.
برخلاف باتریها، که باید از منبع خارجی شارژ شوند، سلولهای سوخت، با استفاده از هیدروژن یا گاز طبیعی مستقیماً برق تولید میکنند. در عمل، باتریها و سلولهای سوخت ترکیب شدهاند، به این صورت که سلول سوخت، برق تولید میکند و باتری برق را تا زمان نیاز موتور محرک خودرو، ذخیره میکند. بنابراین خودروهای سلول سوخت، هیبرید هستند.
بر خلاف خودروهای برقی- باتریای، خودروهای سلول سوخت همانند خودروهای مرسوم رفتار میکنند. این خودروها، برد حرکتی طولانی- تا 650 کیلومتر به ازای هر باک (سوخت آن اغلب گاز هیدروژن فشرده شده است)- دارند و برای هر بار پرکردن باک از هیدروژن حدود 3 دقیقه زمان نیاز است. هیدروژن یک سوخت پاک است و به عنوان ضایعات تنها بخار آب دفع میشود. بنابراین وسایل نقلیه سلول سوخت که از هیدروژن استفاده میکنند ناآلاینده هستند. عدم انتشار آلایندهها یک عامل کلیدی در کاهش آلودگی هواست.
چندین راه برای تولید هیدروژن بدون تولید انتشار کربن به محیط وجود دارد. آشکارترین آنها استفاده از منابع تجدیدپذیر تولید برق از منابع بادی و خورشیدی است که میتواند برای الکترولیز آب استفاده شود. احتمالاً راندمان استفاده از انرژی در این روش کاملاً پایین است. همچنین میتوان هیدروژن را از آب در راکتورهای هستهای با دمای بالا جدا کرد؛ انجام این کار با استفاده از سوختهای فسیلی همچون زغال سنگ و گاز طبیعی نیز امکانپذیر است، ولی CO2 تولید میشود و متعاقباً به اتمسفر وارد میشود.
افزون بر تولید هیدروژن ارزان در مقیاس زیاد، یک چالش بزرگ دیگر عدم وجود زیرساختهای توزیع هیدروژن است، که در ابتدا نیاز است موازی با جایگاههای بنزینی و دیزلی ایجاد شوند، و سرانجام جایگزین آنها شود. جابجایی هیدروژن در مسافتهای طولانی، حتی به شکل فشرده، امروز از نظر اقتصادی امکانپذیر نیست. اگرچه، تکنیکهای نوین ذخیرهی هیدروژن، همچون حاملهای مایع ارگانیک که نیازی به فشاری بالای ذخیره ندارند، به زودی هزینه جابجایی در مسافتهای طولانی را کاهش خواهند داد و خطرات مرتبط با ذخیره و انتشار غیرعمدی گاز را کمتر خواهند کرد.
بازار انبوه وسایل نقلیه سلول سوخت یک دورنمای جذاب است، چراکه آنها دسترسی و سهولت سوختگیری وسایل نقلیهی بنزینی و دیزلی را فرآهم میآورند، درحالی که سودمندیهای توسعه پایدار حملونقل شخصی را نیز دارا هستند. با این حال، دستیابی به این مزایا نیازمند تولید اقتصادی هیدروژن از منابع کم کربن و توزیع آن به ناوگان درحال رشد وسایل نقلیه است.
2- پلاستیکهای گرماسخت قابل بازیافت
پلاستیکها به دو گروه پلاستیکهای گرمانرم و پلاستیکهای گرماسخت تقسیم میشوند. پلاستیکهای گرمانرم میتوانند چندین بار حرارت و شکل داده شوند، و در همه جای جهان مدرن امروز، از اسباببازیهای کودکان تا صندلیهای دستشویی، وجود دارند. از آنجاکه پلاستیکهای گرمانرم را میتوان ذوب کرد و دوباره شکل داد، به طورکلی قابل بازیافت هستند. ولی پلاستیکهای گرماسخت تنها یکبار میتوانند حرارت و شکل داده شوند، و بعد از تغییرات مولکولی آنها حتی در فشار و دمای بالا شکل خود را حفظ میکنند.
با توجه به این دوام، پلاستیکهای گرماسخت به بخشی حیاتی از دنیای مدرن ما تبدیل شده و در همه چیز، از تلفنهای همراه تا صفحات مداری در صنعت هوافضا، استفاده میشوند. اما همان ویژگیهایی که آنها را در تولیدات مدرن امروزی ضروری ساختهاند، بازیافت آنها را نیز ناممکن میکنند. در نتیجه، بسیاری از بسپارهای (پلیمرهای) گرماسخت در نهایت به شکل زباله دفع میشوند. با توجه به هدف بنیادین پایداری، مدتهای زیادی است که نیاز مبرم به وجود پلاستیکهای گرماسخت بازیافتشدنی احساس میشود.
با چاپ یک مقاله برجسته در یک ژورنال علمی در سال 2014 و اعلام کشف گروههای جدیدی از بسپارهای پلاستیکهای گرماسخت، پیشرفتهای مهمی و قابل توجهی در این زمینه صورت گرفت. این بسپارها (پلیهگزاتریازینها یا PHTs نامیده میشوند) در اسید قوی حل میشوند و به تکپارها (مونومرها) سازنده خود تجزیه میشوند، و سپس میتوانند برای ساخت فرآوردههای جدید دوباره استفاده شوند. همانند پلاستیکهای گرماسخت (ترموست) غیرقابل بازیافت، این ساختارهای جدید سفت، سخت و مقاوم به گرما هستند، و همان پتانسیلهای کاربردی پیشگامان غیرقابل بازیافت خود را دارا هستند.