دولت دانمارک مقررات جدید درباره پناهجویان را به اجرا گذاشت و در اولین اقدام نزدیک به ۱۲۹ هزار کرون پول همراه پنج ایرانی را مصادره کرد. این ۵ ایرانی دو روز قبل با مدارک جعلی وارد فرودگاه کپنهاک شده بودند.

پارلمان دانمارک در ژانویه گذشته قانونی را تصویب کرد که به مقامهای این کشور اجازه میدهد پول نقد و اموال ارزشمند پناهجویان تازه وارد شده به این کشور را مصادره کنند. هدف از تصویب این قانون محدود کردن ورود پناهجویان به این کشور بود. اکنون خبرگزاریها گزارش میدهند که دولت دانمارک اجرای این قانون سختگیرانه را آغاز کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه پلیس دانمارک در نخستین اقدام روز پنجشنبه (۳۰ ژوئن/ ۲۰ تیرماه) پولهای همراه ۵ پناهجوی ایرانی را که بالغ بر ۱۲۹ هزار کرون دانمارک بود مصادره کرد. بنابر این گزارش این پنج ایرانی سهشنبه گذشته وارد فرودگاه کپنهاک شده و به دلیل داشتن گذرنامههای جعلی بازداشت شده بود.
بهموجب قانون جدید پناهندگی در دانمارک پناهجویان در بدو ورود به این کشور تفتیش خواهند شد و اگر بیش از ۱۰ هزار کرون دانمارک (۱۳۴۰ یورو) پول نقد به همراه داشته باشند، پولشان ضبط خواهد شد.
اموال و پولهای مصادره شده به صندوق اداره مهاجرت و پناهندگی واریز میشود تا برای تامین مخارج آنها استفاده شود. علاوه براین طبق قانون جدید، پیوستن اعضای خانواده پناهجویان به آنها در دانمارک سخت خواهد شد و مدت اقامت آنها نیز کوتاه خواهد بود.
مخالفان دولت در پارلمان و کنشگران مدنی و سازمانهای حقوق بشری در دانمارک و دیگر کشورها هشدار دادهاند که مصادره اموال پناهجویان توهین به ارزشهای انسانی است و اعتبار بینالمللی دانمارک را هم مخدوش خواهد کرد. دولت دانمارک اما از این قانون دفاع کرده و میگوید هدف از این اقدامات، تامین بخشی از هزینههای خود پناهجویان است.
به گفته پلیس، این پنج ایرانی ۳ زن و دو مرد در سن ۲۶ تا ۳۵ سال بودند. ضبط پولهای همراه پنج ایرانی نخستین اقدام دولت دانمارک در اجرای قانون جدید پناهندگی بود. این پنج نفر به محض ورود به فرودگاه دانمارک تقاضای پناهندگی کردند.
این پناهجویان جوان سوری که در تصویری دیده میشوند، مرحلهای خطرناک از سفر خود را طی کردهاند. آنان قدم به خاک یونان و به این ترتیب به مرزهای اتحادیه اروپا گذاشتهاند و البته هنوز به هدف نهایی خود نرسیدهاند. آنان در تلاشاند که در مسیر شمال به سفر خود ادامه داده و خود را به کشورهای دیگر برسانند. اکثر آوارگان در سال ۲۰۱۵ به آلمان و سوئد پناه بردند.
راهی که آنان طی کردهاند، خطرناک است و میتواند مرگبار باشد. غرق شدن قایقهای پر از پناهجو در آبهای دریای مدیترانه پدیدهای استثنایی نیست. این کودکان سوری و پدرشان بخت آن را داشتند که توسط ماهیگیران یونانی در آبهای سواحل جزیره لسبوس نجات یابند.
در سالی که گذشت، هزاران نفر در راه گریز از جنگ، بدبختی و فقر جان خود را از دست دادند. آیلان کوردی سه ساله بود که در اوایل ماه سپتامبر در راه رسیدن به اروپا در آبهای دریای مدیترانه غرق شد. تصویر شوکهکننده این کودک سوری غرقشده که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، اروپا را تکان داد. خانواده این کودک قصد داشت با کمک باندهای قاچاق انسان خود را از راه آب به اروپا برساند که کشتی آنان واژگون شد.
البته قدم گذاشتن به این جزیره با دشواریهایی همراه است، چرا که پناهجویان تنها زمانی شانس ادامه سفر از طریق خاک یونان را مییابند که نام خود را ثبت کرده باشند. در تابستان امسال مقامات یونانی عدهای زیادی از آوارگان و پناهجویان را در هوای داغ و بدون آب در داخل یک ورزشگاه حبس کردند تا وقت ثبت نام آنان فرا برسد.
همزمان با این تنش بود که اوضاع حاکم در مرز میان مقدونیه و یونان بحرانی شد. دخالت و ممانعت مأموران پلیس مرزی سبب جدایی کودکان از والدینشان شد. این تصویر که گئورگی لیکوسکی گرفته، از سوی سازمان یونیسف به عنوان عکس سال برگزیده شد، چرا که بازتابنده “معضل و مسئولیت اروپا” در برابر موج پناهجویان است.