طی هفته های اخیر، تحولات مهمی در جبهه های نبرد علیه داعش در عراق و سوریه رخ داده است. از یک سو، نیروهای دولتی و مردمی عراق موفق به آزادسازی فلوجه از اشغال داعش شده و از سوی دیگر، سوریه نیز شاهد تحولات مهمی در این زمینه بوده است. در همین راستا، جدیدترین گزارش های میدانی حاکی از آن است که داعش طی یک سال و نیم اخیر، یک چهارم قلمرو تحت تصرف خود را از دست داده است.
به گزارش «تابناک» به نقل از «رویترز»، موسسه «آی اچ اس» در تازه ترین گزارش خود که امروز منتشر کرده، اشاره می کند که طی 18 ماه اخیر، گروه تروریستی داعش یک چهارم قلمرو تحت اشغال خود (سرزمینی تقریباً به وسعت کشور ایرلند) را از دست داده است.
بر این اساس، در حالی که در ژانویه 2015 و شش ماه پس از اعلام «خلافت» خودخوانده داعش، مساحت سرزمین های تحت اشغال این گروه به 90.800 کیلومتر مربع بالغ می شد، اکنون این مساحت به 68.300 کیلومتر مربع کاهش یافته است. البته این امر سبب شده این گروه تروریستی حملات خود را علیه غیرنظامیان در کشورهای خاورمیانه و همچنین در اروپا تشدید کند.
کلومب استراک، تحلیلگر ارشد موسسه آی اچ اس و مسئول پروژه «نظارت بر منازعات» این موسسه، در این زمینه می گوید: «به موازات اینکه خلافت داعش ترک می خورد و به طور فزاینده ای آشکار می شود که پروژه تشکیل حکومت این گروه در حال شکست خوردن است، این گروه اولویت های خود را مورد بازنگری قرار می دهد». وی می افزاید: «در نتیجه، متأسفانه ما انتظار افزایش حملات با تلفات گسترده و همچنین خرابکاری علیه زیرساخت های اقتصادی در عراق و سوریه و همچنین فراتر از آن، تا اروپا را داریم».
بازپسگیری فلوجه به عنوان یکی از پایگاه های اصلی داعش در عراق که ماه گذشته اتفاق افتاد، به نوبه خود سبب شد این گروه موج جدیدی از عملیات های تروریستی را در این کشور آغاز کند. یک هفته پیش، در جریان عملیات یک عامل انتحاری در یک مرکز خرید بغداد، نزدیک به 300 نفر کشته شدند. واقعه ای که به عنوان یکی از شدیدترین جنایات این گروه تاکنون شناخته شد.
پیش از آن و اواخر سال گذشته میلادی نیز این گروه تروریستی کنترل شهر «رمادی»، یکی دیگر از پایگاه های مهم خود در عراق را از دست داد. هم اکنون نیز ارتش عراق مشغول آماده سازی و تدارک قوا برای بازپسگیری موصل است. موصل بزرگترین شهر در شمال عراق است و به طور بالقوه، پایتخت داعش به شمار می رود.
در سوریه نیز داعش متحمل شکست هایی در مقابل نیروهای دولتی و مردمی این کشور از یک سو و نیروهای تحت حمایت ائتلاف آمریکایی از سوی دیگر شده است. در ماه فوریه گذشته، گروه موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه» موفق به خارج کردن کنترل شهر «شدادی» از تصرف داعش شدند. در ماه مارس نیز نیروهای ارتش سوریه با حمایت ایران و روسیه توانستند شهر مهم پالمیرا (تدمر) را آزاد کنند. هم اکنون نیز گروه های مختلف سوری مشغول تدارک حمله به رقه هستند.