ترکیه گروههای تحت حمایت ایران را به نقض آتشبس سوریه متهم کرده و هشدار داده که این وضعیت ممکن است مذاکرات صلح را به مخاطره اندازد.
روز چهارشنبه، ۱۵ دی (۴ ژانویه)، مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در مصاحبهای گفت که نقض مکرر آتشبس سراسری سوریه ممکن است مانع از برگزاری مذاکرات صلح مورد توافق ترکیه و روسیه شود.
به گزارش خبرگزاری رسمی ترکیه – آناتولی – آقای چاووشاوغلو نیروهای حامی رژیم سوریه به ویژه شبه نظامیان شیعه و نفرات حزبالله لبنان را عامل اصلی نقض آتشبس دانسته و گفته است “ایران نیز باید به عنوان ضامن آتشبس از سوی شبهنظامیان شیعه و رژیم سوریه عمل کند”.
شبهنظامیان حزبالله لبنان در حمایت از نیروهای دولتی سوریه در جنگ داخلی آن کشور مشارکت داشته و تلفاتی را متحمل شدهاند. این گروه شیعه لبنانی از حمایت ایران برخوردار است و مقامات جمهوری اسلامی آن را، مانند حکومت سوریه، از اعضای “جبهه مقاومت” علیه اسرائیل توصیف کردهاند.
ایران همچنین حامی مالی اصلی حکومت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، بوده و نظامیان ایرانی به نفع نیروهای دولتی در جنگ داخلی آن کشور شرکت کرده و تلفاتی هم دادهاند. مقامات جمهوری اسلامی هر گونه کمک نظامی به حکومت سوریه را تکذیب میکردند. به گفته آنان، ماموریت نظامیان ایرانی اعزامی به سوریه ارائه خدمات مستشاری به ارتش آن کشور بوده است.
آتشبس سراسری سوریه به ابتکار مشترک روسیه و ترکیه از روز ٣٠ دسامبر به اجرا گذاشته شده و این دو کشور به ترتیب از سوی نیروهای دولتی سوریه و گروههای مسلح مخالف دولت سوریه پایبندی به آتشبس را تضمین کردهاند. این آتشبس شامل گروههای اسلامگرای تندرو و همچنین برخی گروههای کرد مخالف دولت ترکیه نمیشود.
روسیه و ترکیه همچنین توافق کردند که مذاکرات صلح با شرکت طرفهای درگیر روز ٢٣ ژانویه در آستانه، پایتخت قزاقستان برگزار شود. پیش از این چند دور مذاکرات صلح بین دو طرف برگزار شده اما به دلیل اختلاف نظر آنها به خصوص در مورد موقعیت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در آینده سیاسی این کشور بدون نتیجه بوده است.
آقای چاووش اوغلو در مصاحبه با خبرگزاری آناتولی گفته است که “اگر ما نتوانیم جلوی نقض آتشبس بگیریم، روند صلح در آستانه ممکن است به شکست منتهی شود.”
وزیر خارجه ترکیه در همین مصاحبه گفت که ارتش ترکیه و متحدان آن در “عملیات سپر فرات” به پیشروی در خاک سوریه ادامه میدهند. عملیات سپر فرات نامی است که به عملیات مشترک ارتش ترکیه و گروههای سوری تحت حمایت این کشور علیه مواضع گروه داعش در شمال سوریه داده شده است.
وی افزود که پس از ده روز توقف پوشش هوایی به دلیل بدی شرایط هوا، نیروی هوایی ترکیه عملیات خود را در منطقه از سر گرفته و در نتیجه، “ارتش آزاد سوریه، که از حمایت زمینی ما هم برخوردار است، به سرعت در منطقه الباب پیشروی میکند.” ارتش آزاد سوریه یک گروه مسلح مخالف حکومت بشار اسد است که از کمک و حمایت ترکیه برخوردار میشود.
پوتین و اردوغان – آتش بس سوریه به ابتکار رهبران ترکیه و روسیه برقرار شده که از مذاکرات صلح بین طرفهای درگیر جنگ حمایت میکنند
مولود چاووش اوغلو از نیروهای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا انتقاد کرد و گفت که آنها از عملیات سپر فرات داعش حمایتی نکردهاند. وی افزود: “سوال ما از آمریکا این است: اگر قرار است در مهمترین عملیات نظامی در این جنگ از ما حمایتی به عمل نیاورید، به چه دلیل در پایگاه هوایی انیجرلیک مستقر شدهاید؟” ترکیه به آمریکا اجازه داده است از این پایگاه برای عملیات هوایی علیه داعش در خاک سوریه استفاده کند.
وزیر خارجه ترکیه در عین حال تاکید کرد که آمریکا همچنان متحد مهمی برای کشور اوست و افزود: “ما تقریبا در تمامی جنبهها با هم همکاری نزدیک داریم، هر چند باید اذعان کرد که در حال حاضر ما گرفتار نوعی ‘بحران اعتماد ‘ هستیم.”
مولود چاووش اوغلو حمایت آمریکا از برخی گروههای کرد در جنگ علیه داعش را مورد انتقاد قرار داد و گفت که ایالات متحده به ارسال اسلحه برای گروه یگانهای مدافع خلق ادامه میدهد. وی اظهار داشت: “یگانهای مدافع خلق شاخه نظامی حزب اتحاد دموکراتیک و این حزب وابسته به پکک (حزب کارگران کردستان ) است که آمریکا آن را یک سازمان تروریستی میداند.”